Skip to main content

Laitesukellus

Laitesukellus mahdollistaa tutustumisen vedenalaiseen maailmaan ja sitä kansoittaviin eliöihin. Laitesukeltaja pystyy viettämään pinnan alla suhteellisen pitkiäkin aikoja esimerkiksi tutkien luontoa tai laivanhylkyjä, valo- tai videokuvaten tai vain nauttien vedenalaisen maailman rauhasta ja painottomuuden tunteesta. Laitesukellustaitoa tarvitaan myös pelastus- ja etsintätöissä, vedenalaisessa rakennus- tai tutkimustyössä sekä puolustusvoimien tehtävissä.  

Laitesukeltajan varustus muodostuu perusvälineistä (maski, snorkkeli, räpylät), hengityslaitteesta ja tasapainotusliivistä. Turvallisuuden kannalta välttämättömiä varusteita ovat lisäksi puukko sekä kello ja syvyysmittari (tai nykyään tyypillisesti sukellustietokone). Suomen olosuhteissa käytetään yleensä kuivapukua; lämpimiin vesiin sopii märkäpuku. Puvun kanssa tarvitaan painovyö.

Laitesukellus Porissa

Porin seudulla laitesukellusta voi harrastaa helposti sorakuopilla, järven tai meren rannalta, mutta parhaat paikat laitesukellukselle löytyy vasta aavalta mereltä. Porin seudun meri vaatii kuitenkin hieman tietämystä merellä liikkumisesta, ja tästä Porin Urheilusukeltajilla on jo 35 vuoden kokemus. Sukelluskurssin jälkeen voi seurassamme turvallisesti oppia lisää sukeltamisesta sukellusreissuilla ja laitesukelluksen jatkokursseilla kokeneiden sukeltajien ja kouluttajien mukana. Iso tukeva tukialuksemme antaa myös tilaa varusteille, pullojen tankkaus mahdollisuuden ja huonolla ilmalla suojaa missä ruokailla, levätä ja jutella päivän sukelluksista.

Olemme aina pääasiassa sukeltaneet merellä vaikka se vaatin enemmän, mutta samalla antaa paljon sellaista mitä ei olisi uskonut näin lähellä olevankaan.

Kuva v. 1914 uponneesta s.s EverildaPorin seudun upeilla Hylyillä sukelletaan kesäisin, lähes joka viikko. Hylkyrekisterissämme on jo lähes sata löytynyttä hylkyä. Osa on vain pieniä osia merenpohjassa, mutta suurimmat ovat 100 metrin pituisia lähes ehjiä Hyörylaivoja.

Monta hylkyä on vielä löytämättä joten koskaan ei tiedä mihin entsintäsukellus reissuillamme törmätään. Viimeksi kesällä 2009 löydettiin uuden vuonna 1863 uponneen kaljaasi Ändring hylky, jonka tutkimiseen kesän lopussa käytettiin monta sukellusreissua.  Hylky on mukavalla syvyydellä aloittelijalle, joten tällä kohteella tullaan varmasti liikkumaan kesäin.

Parhaat biosukelluskohteen Porin edustalta löytyy Säpin lähistöltä ja Lännen naulojen karikoilta, jonne myös moni löytämätön alus on tuhoutunut. Vaikka toisin luulisi on Porin edustan vesi nykyään jo puhtaampaa kuin saaristomerellä, jonka kyllä huomaa. Sameutta Porin edustalle tuo vain kokemäenjoen vesi, joka tuo humusta kiusaksemme.

Kesäisimme meillä on myös koko viikonlopun reissuja, joilla sukeltamisesta tulee samalla mukavaa rauhallista ajanviettoa meren äärellä.